Aby sme ľahšie pochopili, prečo k páleniu záhy dochádza, stručne si povedzme, čo sa vlastne odohráva v našom tráviacom ústrojenstve zakaždým, keď niečo zjeme.

Príčiny pálenia záhy

Ak začnú žalúdočné šťavy vystupovať pažerákom hore, hovoríme o tzv. refluxu. Pri ňom dochádza k naleptávaniu sliznice, čo je hlavná príčina pálenia záhy. Snáď každý sa s nepríjemným pálením záhy už stretol. Najčastejšie sužuje dospelé, staršiu generáciu a pacientov s ochorením žalúdku alebo pažeráku. U malých detí sa objavuje pomerne zriedka, často ale pálenie záhy zažívajú tehotné ženy. Po pôrodu sa ich stav väčšinou samovoľne vráti k normálu.

Hiátová kýla

Medzi príčiny pálenia záhy sa radí tiež tzv. hiátová kýla, pri ktorej je žalúdok nadvihovaný otvorom v bránici do hrudnej dutiny. Toto ochorenie sa spravidla objavuje u obéznych ľudí.

Refluxná choroba pažeráku

Menej obvyklú príčinu pálenia záhy môže byť tzv. refluxná choroba pažeráku, pri ktorej dochádza k poruche zvierača v dolnej časti pažeráku. Pri nefunkčnom zvierači sa obsah žalúdku vracia späť a kyselina chlorovodíková zo žalúdočných štiav môže vyvolať zápal sliznice pažeráku, ktorý môže mať fatálne následky. Pri zanedbaniu liečby sa totiž môže rozvinúť život ohrozujúca rakovina pažeráku.

Pomoc pri páleniu záhy

Vďaka obsahu alkalizujících a tkanív hojacich látok predstavuje Aloe Vera gel účinnú pomoc pri páleniu záhy. pravidelnom pitiu gélu z Aloe Vera dochádza ku zlepšeniu i k úplnej normalizácií stavu.

Dostatočné odbúravanie kyselín, nielen pri páleniu záhy, je možné len pri dostatku zásaditých látok (minerály, stopové prvky a pod.), ktorých moderná strava a nápoje obsahujúce čím ďalej menej. Preto je viac než vhodné užívať taktiež minerálne doplnky stravy, napr. S3Balance. Napr. v Rakúsku je bežné, že lekári zaoberajúci sa komplementárnou medicínou odporúčajú ako pomoc pri páleniu záhy Aloe Vera gél spolu s minerálnymi doplnkami stravy súčasne.

Pálenie záhy v tehotenstve

Prvým dôvodom bývajú hormonálne zmeny v tehotenstve, pri ktorých sa znižuje napätie v stenách zažívacieho ústrojenstva. Dochádza tak k oslabeniu funkcie žalúdočného uzáveru (žalúdok - pažerák) a k pomalšiemu odchádzaniu obsahu žalúdku do dvanástniku.

V tehotenstve sa úplne logicky zväčšuje maternica, ktorá stále viacej tlačí na žalúdok a posunuje ho smerom nahor. To je ďalšia príčina pálenia záhy v tehotenstve.

POZOR: Tehotné ženy by nemali bez konzultácie so svojím ošetrujúcim lekárom piť Aloe vera gél ani voľne predajné antacidá!

Čo sa deje v ústach

Potraviny bežne prijímame ústami, kde pomocou ozubených čeľustí dochádza k mechanickému rozžuvaniu a k enzymatickým procesom čiže k natráveniu potravy. Naše sliny obsahujú napr. dôležitý tráviaci enzým ptyalín.

Skúste žuvať kúsok obyčajného rožku. Po niekoľkých minútach začnete cítiť sladkastú chuť. Prečo? Ptyalín obsiahnutý v slinách rozštiepil makromolekuly škrobu až na najjednoduchší cukor glukózu. A ta má sladkú chuť.

Čo sa deje v žalúdku

Natrávená potrava postupuje pažerákom do žalúdku. V ňom je pohybom žalúdočných stien ešte viacej mechanicky rozžutá. Chemickým pôsobením kyseliny chlorovodíkové (soľnej), enzýmov (pepsín, gastrín) a ďalších látok je trávenina chemicky štepená. Vďaka kyseline panuje v žalúdku silne kyslé prostredie. Žalúdok produkuje približne 3 litre štiav denne a ich kyslosť vyjadrovaná veličinou pH sa mení podľa denného cyklu a zloženiu potravy (1,5 až 2).